Для збору годиться тільки молодий зелений чайний пагін, на якому не більше 2-3 листків і брунька, прозвана чаєзбірниками типсою. Брунька може бути або тільки що зав'язаною, або напіврозпущеною.
Повністю розпущені чайні квіти для чаю цінності не мають, так як абсолютно не передають заварці свій аромат. Вершок чайного впагону в кілька листків і брунькою називають флеш.
Найкраще, коли збирач зриває флеш з одним листком і напіврозпущеною брунькою, а досвідчені "чаєроби" знають, що кращі чайні флеші збираються з верхівок, а не бічних пагонів.
При збиранні чаю враховуються дуже багато факторів: географія плантації, її висота над рівнем моря, вік чайного куща, день і місяць збору, вік листа і кваліфікація збирача. Також не менш важливі температура, при якій був зірваний флеш, наявність в цей день опадів і навіть напрям вітру.
Збір чаю здійснюється вручну або за допомогою машин. Найкращим вважається ручний спосіб. Застосування чаєзбірних машин досить обмежене, так як вони незручні на гірських плантаціях, а також чайна сировина виходить низької якості.
Для того, щоб отримати 1 фунт (близько 450 грам) чорного чаю, збирачу необхідно зробити кілька десятків тисяч зриваючих рухів рукою.
З 4 кг свіжого листя виходить 1 кг готового чаю.
Денна норма збиральниць чаю в середньому складає 30-35 кг