Пу-ер
Уведомить о наличии товара
Чай Пуер - відомий і дуже популярний у всьому світі різновид напоїв, який почав своє існування в Китаї більше тисячі років тому. Раніше спробувати його могли тільки учасники особливих чайних церемоній, а зараз чай пуер купити досить просто в будь-якому куточку нашої країни. Необхідно тільки дотримуватись технології заварювання, щоб відчути чудовий смак, його особливий благотворний вплив на організм. Пуерчик став улюбленим і повсякденним напоєм багатьох поціновувачів чаю. У чому полягають корисні властивості, які бувають види і де купити Пуер?
Історичні корені Пуера
Пресований чай Пуер почав своє існування понад тисячу років тому на території царства Шу в Китаї - сучасна провінція Юньнань. Спочатку напій, заварений з великого чайного листя, обробленого особливим чином, називався «пуерскій». Під час правління династії Мін назва скоротилася до «пуер». Його любили пити в Тибеті і Монголії, не дивлячись на це, в інші країни доставлявся він лише купцями з Китаю. У зв'язку з відсутністю автомобілів в ті часи, навантажені довгі каравани відправлялися по спеціально виділеному «Стародавньому чайному шляху». Продукт дозрівав в процесі перевезення - зникала гіркота, посилювався аромат, що робило його продаж ще більш вигідним.
Як виготовляють пуер
До сих пір Чай Пуер виготовляється за стародавньою технологією, а процес створення відрізняється своєю трудомісткістю і складністю.
На першому етапі проходить заготівля сировини. Важливо, де виросло дерево. Якщо чайний кущ ріс у високогірних районах, то вартість буде на порядок дорожче. Якщо рослина вирощувалася на рівнинних плантаціях, ціна на нього може бути невисокою. Зазвичай зривають бруньку і пару нижніх листків. Чайна брунька входить не в усі рецепти.
Зібране листя розкладають на циновках і залишають на відкритому повітрі. Після того як листя остаточно зів'яне, його збирають, кладуть у великі котли і починають прогрівати.
На наступному етапі листя просушується. Це необхідно для того, щоб з нього вийшла волога. Після всього цього виходить досить груба сировина, що має величезне листя. Її рідко залишають в такому вигляді: зазвичай вона йде на подрібнення і пресування. Готовий чай ще раз просушується, а вже потім упаковується.
Ферментація чаю Пу-ер досить сильно відрізняється від зеленого або чорного чаю, до якого звикли багато з нас. Відмінності полягають не тільки в смаку, але і у властивостях.
Різновиди чаю Пуер
Існує два основних види чаю: Шу Пуер і Шен Пуер. Відрізняються вони ступенем ферментации, кольором заварки, ароматом і, звичайно, смаковими якостями.
Шен – цей різновид характеризується слабким рівнем ферментації. Виготовляється за дуже старим рецептом. Саме цей чай дозрівав в процесі шляху караванів. Впізнати Шен Пуер можна по світлому забарвленню його листя, прозорому настою і свіжому смаку, який включає в себе нотки польових квітів і рівнинних трав. Тим, хто жодного разу не куштував чай Пуер, рекомендується починати саме з цього різновиду, але тільки за умови, що людина зазвичай віддає перевагу зеленим сортам чаю.
Шу Пуер з'явився в сімдесятих роках двадцятого століття, тому по праву може вважатися відносно новим видом чаю. Він був придуманий в зв'язку з винаходом новітніх технологій щодо прискорення процесу ферментації. Листя складають в досить великі купи, поливають водою з метою підвищити температуру, ворушать для рівномірного окислення і потемніння, а потім збирають і відправляють на доопрацювання. Цей різновид буде до душі любителям насичених смаків, чорного чаю. Напій залишає вкрай приємний медовий післясмак з нотками сухофруктів, горіхів і шоколаду.
Всі пуер види широко поширені і користуються великим попитом. Варто спробувати обидва варіанти, щоб вибрати, який Пуер чай більше підходить саме вам. Для цього можна придбати невелику кількість, наприклад, купажі по 50 грам. Після прийняття рішення, пуер оптом можна закупити через наш інтернет-магазин ТМ "TEASTAR" за самою вигідною ціною.
Чим корисний китайський чай Пуер
Натуральний пу-ер містить багато вітамінів, амінокислот і поліфенолів. Китайці – довгожителі, що побічно пов'язують з їх любов'ю до цього підбадьорливого і оздоровлюючого напою. Чай благотворно впливає на багато систем в нашому організмі:
- зміцнює імунітет;
- нормалізує обмін речовин;
- допомагає позбавитися від зайвої ваги;
- очищає судини;
- виводить токсини і шлаки;
- благотворно впливає на роботу мозку – допомагає зосереджуватися, думати, запам'ятовувати і не втрачати концентрацію;
- освіжає колір обличчя і тонізує.
Є цікаві у чай пуер властивості – він дає ефект слабкого сп'яніння, однак його не можна порівняти з алкогольними напоями. Вплив підлаштовується під настрій людини – бадьорить, наповнює енергією, знімає втому або ж, навпаки, розслабляє. Не рекомендується вживати пуер на ніч. Краще запланувати чаювання мінімум за 3-4 години до сну.
Як заварювати напій
Щоб повністю відчути смак чаю Пуер необхідно використовувати м'яку питну воду. Заварюється чай протоками, як це роблять китайці. Настоювати слід до 1 хвилини, з кожним разом потроху збільшуючи час. Одна порція може використовуватися до 10 заварювань. Зверніть увагу, що першу протоку краще зливати, тому що вона необхідна для промивки листя. Вчорашній чай використовувати не можна, він не тільки не смачний, але і токсичний, як і будь-який інший вид чаю.
Де придбати Пуер в Україні
Купити Пуер можна в нашому інтернет магазині ТМ "TEASTAR", який відрізняється своїми низькими цінами, надійним сервісом і швидкою доставкою. Тут представлені різні пуери, всі виключно високої якості. Є класичні пресовані, розсипні і навіть ароматизовані варіанти, наприклад, з полуницею, лавандою, жасмином і інші. Ви зможете пуер замовити навіть не виходячи з дому, і вже через кілька днів насолоджуватися смачним, ароматним і дуже корисним напоєм. У магазині представлені елітні купажі на подарунок або особливе чаювання, а також більш прості варіанти для щоденного вживання.