Білий чай
З давніх часів білий чай цінується за здатність поліпшувати стан здоров'я і просвітлювати думки. Його особливий витончений смак привертав увагу аристократів. А висока ціна робила його доступним лише для забезпеченого населення. Тому білий чай підносили правителям Китаю.
При підготовці чайного листя головним завданням є збереження його в первісному стані. Це дозволяє зберегти безліч корисних мікроелементів. В процесі обробки сировини термічний і механічний вплив на продукт знижені до мінімуму. При такому делікатному підході чайне листя не згортається. Чай білий отримав назву завдяки безлічі світлих волосків, якими усипані чайні бруньки.
Збір врожаю білого чаю
Плантації традиційно розташовані на високогірних ділянках, від 1000 до 2200 метрів над рівнем моря. Збір листя проводять в перших числах квітня з 5 до 9 години ранку і всього один раз в рік. Місцеві жінки збирають лише молоді верхні листочки. Інше листя для білого чаю не підходить. Сушиться сировина природним шляхом.
Сторонні запахи можуть негативно вплинути на витончений запах чайного листя. Тому збиральницям категорично забороняється вживати в їжу прянощі, алкоголь, часник і цибулю за день до збору врожаю.
На білий чай ціна може змінюватися в залежності від погоди. Якщо в день збору листя підніметься вітер або піде дощ, то це призведе до загибелі всього врожаю. Значить, придбати продукт буде проблематично, а вартість його буде вищою.
Обробка сировини
Свіже листя після збору з плантації проходить етап сушіння на відкритому повітрі. Для підв’ялювання іноді його затінюють. Далі листя сушать в печі. Після сировину сортують і розподіляють по герметичним упаковкам. Чай готовий до використання.
На етапі ручного групування кращі чайні бруньки стають Бай Хао Інь Чжень. Другий лист і бруньки відбираються для Бай Му Данем. Все інше йде на Бай Лун Чжу і Шоу Мей. Всі ці сорти білого чаю відносяться до елітних, оскільки сировина для їх виробництва найвищої якості. Купити білий чай цих та інших сортів можна в магазині ТМ "TEASTAR".
Безпосередньо після збору чай ще не готовий до використання. Йому потрібен час, щоб стати краще. Протягом місяця в листі будуть проходити хімічні процеси, що дозволяють підвищити його смакові якості.
Якщо через погані погодні умови сировина проходила сушку в шафах, білий чай купити можна буде набагато дешевше, ніж зазвичай. Підвищенню вартості білого чаю сприяє його витримка до чотирьох років. При цьому ціна збільшується на 30% за кожен рік витримки. Від часу смак стає багатшим, аромат більш насиченим, колір темніший. Ця традиція бере свій початок в селі Фудін.
Білий чай - аромат, смак і користь
Білий чай не тільки володіє неповторним ароматом, але і ніжним, делікатним смаком, що містить цілий коктейль фруктово-медових нот. Далеко не кожен зможе відразу зрозуміти і оцінити його. Наприклад, курці гірше сприймають яскравість і індивідуальність цього смачного напою.
Білі чаї володіють величезною користю за рахунок відсутності різних видів обробки (наприклад, термічної або механічної). У свіжих листках чаю міститься джерело вітамінів - це С, Р і В1, велике число антиоксидантів. Чай благотворно впливає на організм людини, перешкоджає виникненню ракових клітин, зміцнює стінки судин, допомагає краще засвоїти кальцій. Наприклад, в Америці його використовують навіть в ліках для схуднення. Якщо пити білий чай, користь буде навіть для краси - поліпшується стан волосся, колір шкіри.
Оригінальний чай з "сюрпризом"
Якщо чай настоювати, можна відзначити світлий колір, м'який смак. Навіть складається враження, що напій не містить теїну - чайного кофеїну. Але це не так, одна чашка (порція) містить його значно більше (2,8% кофеїну), ніж класичний чорний чай.
Таке поєднання, як високий вміст кофеїну і слабка ферментація, делікатно впливає на організм людини. В білий чай властивості входить надання бадьорості, зміцнення серця і судин. Однак захоплюватися білим чаєм не варто. Вживання більше двох або трьох чашок в день може значно підвищити артеріальний тиск.
Білий чай: як заварювати правильно
Білі сорти чаю є не такими поширеними, як чорні. Цей тонкий і аристократичний напій вимагає особливого поводження, адже заварювати його треба вміти. Неправильне поводження здатне повністю зіпсувати смакові якості і властивості.
Є деякі секрети приготування. Перші - це посуд. У Китаї білий чай заварюють в спеціальній чашці-заварнику, яка називається гайвань. Можна замінити її на чайник зі скла, порцеляни або глини. Також слід враховувати температуру води. Окріп здатний знищити аромат і смак чаю. Занадто гарячою буде вважатися і вода від 80 до 95 градусів. Стандартною температурою для слабоферментованого чаю є 60-70 градусів. Не рекомендується використовувати жорстку воду з крана, вона повинна бути без домішок, м'якою. Якщо поблизу немає природного джерела, підійде негазована вода у пляшках.
Порядок заварювання
- Кладемо в скляний або керамічний чайник для заварювання заварку з розрахунку 5 гр. на 160-200 мл води.
- Заливаємо закипілою, але вже трохи остиглою водою, настоюємо 7-10 секунд, воду зливаємо.
- Повторно заливаємо воду в чайник і даємо настоятися до 20 секунд.
- Напій готовий, можна розливати по чашках.
Кожну порцію заварки можна заливати гарячою водою і настоювати до 5 разів, з кожним разом збільшуючи час на 10 секунд.
Холодне заварювання
В цьому випадку заварку потрібно залити кип'яченою водою кімнатної температури і залишити настоюватися 5-6 годин або на ніч. В результаті ви отримаєте ніжний напій, за смаком схожий на березовий сік. Такий настій підходить, щоб освіжитися в спекотний день. Холодний білий чай - це джерело вітамінів. Спосіб холодного заварювання дозволяє зберегти в чайному листі більшу частину корисних мікроелементів.
Зберігання білого чаю
Сухе листя білого чаю можна довго зберігати, дотримуючись ряду нескладних правил:
- чайний лист дуже легко вбирає в себе сторонні запахи, тому тару потрібно щільно закривати і зберігати подалі від кави, приправ, спецій та інших ароматних продуктів;
- місце для зберігання повинно бути сухим і добре провітрюваним, інакше заварка відволожиться і покриється цвіллю;
- найкраща температура зберігання - 22-24 градуси. Білий чай, на відміну від зеленого, погано переносить низькі температури, його не можна прибирати в холодильник.
Найкращим варіантом для зберігання буде керамічна баночка з досить щільною кришкою на полиці кухонної шафки не над плитою або раковиною.
Де купити білий чай
Про білий чай часто відгукуються як про королівський напій: саме білі сорти воліла пити королева Вікторія. Єлизавета II просить подавати до столу не менше 8 сортів чаю, серед яких неодмінно повинен бути білий.
У Лондоні ще в XVII столітті відкрився чайний будинок, де можна купити елітний чай. Магазин дуже популярний серед місцевого населення і туристів. Тут зібрані практично всі відомі в світі сорти чаю.
Хочете спробувати імператорський вишуканий Бай Хао Інь Чжень або Бай Му Дань, що має яскраво виражений квітковий смак з горіховими нотками? Для цього не потрібно вирушати на інший кінець світу. Оригінальні сорти білого чаю доступні в Києві і з доставкою по всій Україні в магазині ТМ "TEASTAR". У нас представлений широкий асортимент сортового білого чаю, який ви можете придбати за оптимальною ціною. Спробуйте королівський напій - ви станете шанувальником вишуканого смаку білого чаю.