«Годжі» – невідоме слово для більшості людей. За цим екзотичним терміном криється не менш химерне явище. Годжі являють собою невеликі яскраві ягоди, що нагадують за зовнішнім виглядом плоди барбарису. Неофіційно Годжі і називають китайським (або тибетським) барбарисом. У народній медицині ці ягоди відносять до розряду вовчих. На щастя, плоди Годжі не отруйні і не токсичні, а за своїм складом перевершують деякі відомі у всьому світі лікарські рослини.

ГОДЖІ - ДЕРЕЗА

Наукова назва Годжі – Дереза звичайна. Дереза являє собою листяний чагарник з тонкими колючками, який може досягати до 3,5 м у висоту. Рослина виростає в різних регіонах Китаю, в Тибеті і Гімалаях. Культивується також в Індії, Монголії і навіть в Росії.

Дереза плодоносить з травня-липня до вересня-жовтня в залежності від регіону вирощування. За цей час з рослини вдається зібрати близько 13 врожаїв. Ягоди збирають безконтактно, струшуючи плоди з гілок на тканину. Пов'язано це не тільки з колючками, якими усіяне рослина. Справа в тому, що дотик до свіжих ягід Годжі викликає окислювальну реакцію, при цьому шкіра рук помітно темніє.

ВСЕ І ВІДРАЗУ

Ягоди Годжі володіють високою поживною цінністю і антиоксидантними властивостями. Вони уповільнюють вікові зміни, підвищують імунітет, покращують пам'ять, підвищують лібідо. Перерахувати всі лікарські властивості ягід Годжі просто неможливо. Вони зарекомендували себе як дієвий засіб при анемії, онкології, цукровому діабеті, при захворюваннях мозку і ЦНС. Плоди Годжі рекомендують навіть вагітним для підтримки здоров'я. У 2006 році японські вчені експериментальним шляхом встановили, що ці невибагливі ягоди здатні відновлювати зруйновану структуру молекули ДНК.

Чудодійні властивості ягід Годжі пояснюються їх хімічним складом. Плоди Годжі – унікальний набір природних компонентів. Кожна крихітна ягода містить зо два десятки мінералів, 18 амінокислот, вітаміни групи B, C, E. При цьому вміст вітаміну C в Годжі в рази більше, ніж у горезвісному апельсині, Годжі і рекордсмен за кількістю заліза. Ягоди Годжі – відмінне тонізуючий засіб, завдяки що входять до їх складу полісахаридів, які є основним джерелом енергії для організму.

З ЧИМ ЇХ ЇДЯТЬ?

Де можна використовувати ягоди Годжі? Додавати їх можна в абсолютно різні страви: супи, бульйони, салати, каші, десерти, коктейлі. Вони чудово замінювати родзинки в кексах, батони і булочках. У Китаї ці яскраві ягоди дуже популярні в кулінарії. Вони надають стравам невелику кислинку і пікантність.

З плодів Годжі роблять спиртові настоянки та чаї. Для приготування чаю довільну кількість ягід (за смаком) заварюють окропом, за бажанням можна додати зелений, чорний або будь-який інший чай. Не варто додавати цукор або сіль. Цей простий напій відмінно тонізує, зміцнює імунітет і оздоровлює організм. Рекомендована норма вживання ягід Годжі – 15-45 гр. сухих плодів в день, в середньому – 1 столова ложка.

МОДА НА ГОДЖІ

Як тільки слава Годжі докотилися до Європи і Америки, на цих континентах почався просто справжній бум. Ця яскрава незвичайна ягода завоювала популярність навіть у голлівудських зірок. Яскраві ягідки стали додавати в їжу та напої, на їх основі стали складати цілі системи по схудненню.

Інтерес до цього незвичайного продукту значно підігрівали жителі Піднебесної, які у відповідь на питання про їх довголіття, енергійності і гарному зовнішньому вигляді згадували ягоди Годжі. За однією з легенд китайський підданий Лі Цин Юн прожив довге життя довжиною в 252 року, завдяки плодам Годжі, які він вживав кожен день.
чи Варто говорити про те, що в світі складається справжній модний культ здорового способу життя. Натуральні продукти з унікальним багатим хімічним складом набирають популярність з такою ж швидкістю, з якою поширюється інформація про них серед широких мас. Те ж саме відбулося і з ягодами Годжі, які тепер широко крокують по всіх континентах, набуваючи все більшу кількість шанувальників.