Чай з льодом володіє не меншим значенням в американських традиціях, ніж, скажімо, джазова музика. У нестерпній спеці американського Півдня крижаний міцний чорний чай десятиліттями тамував спрагу і повертав бадьорість.
Згідно з легендою, охолоджений чай був винайдений на Всесвітньому Ярмарку, що пройшла в Сент-Луїсі в 1904. Власник чайної плантації вирішив пристосувати свій товар до спекотної погоди. Він пропустив звичайний чай через охолоджені трубки, і вуаля – напій полюбився публіці. Це цікава легенда, але насправді жінки Півдня готували охолоджений чай задовго до цих подій. Вони заварювали міцний Орандж Пеко, охолоджували його на льоду, а потім подавали з подрібненим льодом, і звичайно, часточкою лимона. Втім, скоро стало ясно, що при всій простоті, чай з льодом потребує умілих рук. «Мало хто зараз є майстром у приготуванні чаю з льодом» - повідомляє нам керівництво по домоводству 1884 року видання – «Якщо просто налити гарячий чай на шматок льоду в келиху, ви отримаєте розбавлений, мутний і несмачний результат, недостойний зватися чаєм з льодом».
Традиційний американський чай з льодом робиться з чорного листового чаю (на Півдні по раніше популярний Орандж Пеко), втім, зелені і трав'яні чаї можуть послужити непоганою альтернативою. Різні суміші з чорним чаєм – жасмин-апельсин-ваніль або яблуко-манго – теж досить популярні. Але різноманітність не кінчається на інгредієнтах. Метод заварювання, кількість цукру та інших підсолоджувачів, додати зразок лимонних часточок – все це і робить чай з льодом настільки чудово різноманітним і не приедающимся.
Але при будь-якому методі приготування існує ряд правил, які допомагають отримати найкращий результат. По-перше, готуючи охолоджений чай будинку, робіть це трохи заздалегідь, так як більшість рецептів рекомендують охолоджувати напій кілька годин. Спочатку приготування вирішите, чи будете ви подавати чай з льодом, або без. Так як лід, розтанувши, неминуче розбавить чай, то в цьому випадку краще всього заварити чай міцніше. Лід треба класти в келих прямо перед подачею, потім відразу ж наливаючи поверх чай.
Якщо ж ви віддаєте перевагу охолоджений чай без льоду, який подається, скажімо, в невеликих керамічних чашках, то просто охолодіть зазвичай заварений чай в холодильнику до кімнатної температури. Так можна перетворити залишився після чаювання гарячий чай в приємний прохолодний напій, відмінно підходить для літньої погоди. Смак буде дещо слабше, ніж у чаю, приготовленого з розрахунком на лід, але це як і раніше буде дуже приємний чай.
Щодо охолодження чаю в холодильнику є ще одне правило. Чай дуже легко вбирає в себе сторонні присмаки і запахи, тому рекомендується охолоджувати його а) в скляному посуді б) не поруч з сильно пахучими продуктами. Якщо вас особливо турбують небажані присмаки, чай можна помістити в герметично закривається посуд.
Необхідно пам'ятати, що чим свіже чай з льодом, тим він смачніший. Зберігати його можна в холодильнику (без льоду) протягом двох, максимум трьох днів. Ще одним важливим фактором є прозорість. Хороший охолоджений чай ніколи не буває каламутною. Щоб уникнути помутніння, дайте чаю охолонути перед тим, як ставити на охолодження в холодильник. Якщо все ж сталося помутніння (іноді винна жорстка вода), спробуйте додати трошки киплячої води перед подачею – іноді це допомагає.
Сміливо експериментуйте з різними чаями, поки не знайдете той сорт, що найбільш підходить вашому смаку в охолодженому вигляді. Різні методи заварювання теж можуть суттєво впливати на смак. І, звичайно, не соромтеся додавати додаткові смакові відтінки. М'ята, базилік, розмарин, імбир, чебрець – варіантів безліч. Звичайно, лимон вважається класикою, але це не означає, що їм варто обмежуватися.
Приємного вам чаювання!