Рідко у кого день проходить хоча б без однієї чашки чаю. Чай вже давно став національним напоєм для багатьох країн і народів. Купити його можна практично всюды, проте така популярність чаю не кращим чином впливає на його якість. Якісні, вищі сорти чаю, сьогодні можна зустріти переважно тільки в чайних магазинах.

Як навчитися визначати якість чаю? Варто пам'ятати, що поняття «якісний чай» практично не застосовується до чаю, який фасують в одноразові заварювальні пакетики. Звичайно, в кожному правилі є винятки. Світові виробники чаю не гребують іноді розфасовувати якісний пуер, ройбуш, оолонг та ін. види чаю в пакетики, проте навіть у цих випадках пакетований чай програє за смаковими якостями своєму розсипному побратимові.

Розсипний чай можна придбати на вагу або в пачках в запаяних фольгованих (целофанових) пакетах. Краще купувати чай не в пачках, а на вагу. По-перше, в такому випадку ви зможете оцінити якість чаю: аромат, цілісність і зовнішній вигляд чайного листа, присутність / відсутність жилок, пилу, соломинок, іншого сміття. По-друге, ваговий чай закуповується у виробників невеликими партіями, кожна з яких проходить перевірку якості. У підсумку покупець отримує якісний і свіжий чай.

Чай також відрізняється за виглядом і розміром чайного листа. Виробники пропонують покупцям гранульований, дрібнолистовий і крупнолистовий чай. Як правило, якісний дорогий чай не піддають гранулюванню. Гранулювання дозволяє розкритися чаїнкам максимально швидко і повно. Це швидкозаварний чай, який дає насичений і міцний настій. Все ж гранульований чай поступається за багатьма характеристиками листовому. Настій листового чаю виходить більш яскравим і менш терпким. Листовий чай також володіє абсолютно незрівняним з гранульованим чаєм ароматом. Він насичений, яскраво виражений, тонкий, з різними відтінками.

Як відрізнити якісний чай від підробки

Можливо, ви стикалися з таким явищем, коли дешевий чай видають за чай вищого або елітного сорту. Підроблений чай, як правило, не шкідливий, але він відрізняється низькою якістю. Напої з нього не володіють багатим смаком і ароматом. У сухій заварці дешевого чаю превалюють неоднорідні і ламані чайні листи, палички, пил.

Щоб не потрапити на вудку шахраїв завжди уважно оглядайте упаковку чаю. На ній має бути вказана адреса виробника, сорт чаю, його термін придатності, товарний знак і штрих-код. Усі логотипи та емблеми повинні бути добре пропечатані, написи на упаковці повинні бути чіткими і читатися.

Якщо ви придбали незнайомий чай, розгляньте його вміст. Велика частина чайного листя повинна бути однакова за розміром, формою і кольором, ламані листя допускаються в обмеженій кількості. Листя має бути акуратно скручене, але без утворення гранул. Про якість чаю можна судити і по його настою. Настій якісного чаю - прозорий, без каламуті, аромат - яскравий, чистий і насичений. Чаїнки при заварюванні повинні розгортатися як пружинки.