Далеко не кожен любитель чаю може правильно його приготувати. Не варто ставитися до приготування чаю як до формальності, де багато складних етапів можна опустити. Адже справжній смак чаю можна пізнати тільки правильно приготувавши цей дивовижний напій.
Етапи приготування чаю
При приготуванні чаю виділяють п'ять етапів. Кожен з них відіграє важливу роль і наближає вас до ідеального чайного напою.
Кип'ятіння води. Для заварювання чаю підійде тільки чиста (найкращий варіант джерельна) і бажано м'яка вода. Кожному сорту чаю відповідає свій режим заварювання. Не варто нехтувати температурним режимом, оскільки саме він дозволяє максимально розкритися всім смаковим якостям чайного листа.
Прогрівання заварника. Перед приготуванням чаю заварювальний чайник необхідно обполоснути окропом. Це допоможе йому довше утримувати високу температуру і не остигати.
Додавання заварки. Кількість сухої заварки залежить від виду чаю, зазвичай це 1 чайна ложка на склянку. Не тягніть з засипанням заварки, щоб заварювальний чайник не встиг охолонути.
Заварювання. Для того щоб чаїнки обмилися з усіх боків рекомендується наливати гарячу воду по колу. Як правило, чай добре витримує повторну заварку, тому приготувавши чай, ви можете почекати кілька хвилин для настоювання і розлити отриманий напій, а заварювальний чайник знову наповнити гарячою водою. Деякі види чаю (наприклад, улуни) витримують до 7 заварок.
Настоювання. Час настоювання необхідно витримувати індивідуально, в залежності від виду чаю. Час настоювання для пуеру може становити менше хвилини, чорний чай настоюють 3-5 хвилин, час витримки для лапачо може доходити до чверті години.
Температурні режими
На жаль, не всі дотримуються температурних режимів, необхідних при приготуванні чаю. Деякі і зовсім заварюють будь-які види чаю крутим окропом. Кипляча вода допустима лише при приготуванні ройбуша, лапачо та пуеру, ці види чаю можна не тільки заливати окропом, але і варити для отримання більш насиченого настою.
В цілому при приготуванні чаю виділяють два температурні режими:
– 60-75 °C. При такому м'якому тепловому режимі заварюють зелені і білі чаї, оолонги, купажі і трав'яні суміші на основі зеленого чаю. При даному температурному режимі воду доводять до 95 °C, а потім дають їй охолонути до необхідної температури.
– 85-95 °C. При такій температурі заварюють чорний чай, купажі і суміші на основі чорного чаю пуер, фруктові чаї (у тому числі з гібіскусом), етнічні чаї (ройбуш, лапачо), трав'яні чаї.
Температурні режими враховують особливість чайного листа. Адже чим ніжніше чай (наприклад, зелений дрібнолистовий), тим нижчою повинна бути температура води для його приготування. Для грубого чаю (наприклад, чорний) необхідно більш сильне температурний вплив. Існують види чаю (наприклад, ройбуш, лапачо), які дуже повільно екстрагуються, тобто дуже повільно передають свої властивості воді. Для них припустимо кип'ятіння і варіння.