Корисні поради...
Уважне вивчення упаковки – важливий, але не єдиний спосіб визначення якості чаю. Якщо це можливо, перед покупкою самі чайне листя і оцініть їх, виходячи з наступних характеристик:

  1.  Якісний чай, будь він крупнолистовий, середньолистовий, дрібнолистовий або чай-пил, відрізняється однорідністю. Чаїнки мають бути однакового розміру і ступеня скрученості. В іншому випадку ви маєте справу із невдалим міксом або підробкою.
  2.  Не допускається наявність в чаї сторонніх включень. Сухі живці, в народі звані дрова, - показник низької якості і бідного смаку продукту. Також не допускаються включення чужорідних матеріалів: шматків дерева, пакувальної фольги, землі і т. д.
  3.  Колір чайного листя може змінюватись, але традиційно листя чорного чаю повинні бути майже чорними, іноді з червонуватим відливом, зеленими або буро-зеленим. Іржаво-мідний, коричневий або сірий колір чаїнок свідчить про низьку якість продукту.
  4. Чим сильніше закручені чаїнки, тим якісніше чай і тим багатшим він розкриється у вашій чашці.
  5. Блискучий чай повинен блищати! Чаїнки на світлі повинні здаватися трохи глянцевими, давати іскру. Матові тьмяні чаїнки свідчать про слабкий смак чаю, помилку при виробництві, пересушенности або закінчення терміну придатності.

Якщо Ви купуєте чай не в герметичній упаковці і у вас є можливість розглянути його ближче, зверніть увагу на запах (чай повинен сильно і приємно пахнути згідно з ароматом свого сорту, не мати додаткових запахів – гару, металу, сторонніх продуктів і т. д.) і ступінь просушування. Останню можна визначити, розтерши чаинку між пальцями: вона повинна легко ламатися, але не повинна миттєво розтиратися в пил. Якщо чаїнка розпадається при найменшому натисканні, чай пересушений; якщо вона не ламається, а згинається, чай недостатньо просушений і скоро зіпсується.