Чай – джерело вітамінів. У ньому присутній практично весь вітамінний алфавіт.
Провітамін А – каротин, важливий для нашого зору і забезпечує нормальний стан ніжних слизових оболонок.
У чаї представлена і велика група вітаміну В. Вітамін В1 (тіамін) сприяє нормальному функціонуванню усієї нашої нервової системи, а також бере участь у регулюванні діяльності більшості залоз внутрішньої секреції (наднирників, щитовидної залози і статевих залоз). Вітамін В2 (рибофлавін) робить нашу шкіру красивою, еластичною, запобігає або знижує її лущення. До групи вітамінів В належить і пантотенова кислота – вітамін В15, що перешкоджає розвитку шкірних захворювань (дерматитів) і украй важливий для нашого організму як каталізатор всіх процесів засвоєння надходятчих речовин.
На кінець близька до цієї групи і нікотинова кислота (вітамін РР) – протиалергічний вітамін, дуже стійкий до високих температур і добре розчинний у воді. В цьому вітаміні особливо є потреба у людей систематично вживаючих у їжу кукурудзу або очищений рис, в яких вітамін РР майже повністю відсутній. Вміст нікотинової кислоти в чаї виключно великий, в сотні разів більше ніж вітаміну В1.
Є в чаї і вітамін С. У свіжому чайному листі його в 4 рази більше, ніж у соку лимона і апельсина, але при фабричній обробці частина вітаміну С, природно, втрачається. І тим не менше його залишається не так вже мало, особливо в зелених і жовтих чаях, де аскорбінової кислоти в 10 разів більше, ніж у чорних. Але основним вітаміном чаю є вітамін Р. Вітамін Р (або С2) в комплексі з вітаміном с різко посилює ефективність аскорбінової кислоти, сприяє її накопиченню і затриманню в організмі, а також допомагає засвоєнню вітаміну С.
Майже всім продуктам з чаю, що містить катехіни, в тому числі чайним фарбників, властива так звана Р-вітамінна активність, тобто здатність діяти як вітамін Р. Вітамін Р зміцнює стінки кровоносних судин, запобігає внутрішні крововиливи. За змістом вітаміну Р чай не має собі рівних у рослинному світі, він в цьому відношенні набагато багатше гречки (85 одиниць в чаї, 61 в гречці). Найбільшою Р-вітамінну активність має зелений чай. Випиваючи 3-4 склянки чаю хорошої фортеці, ми забезпечуємо свій організм добовою профілактичною дозою вітаміну Р
Не менш важливий для нас і міститься в чаї вітамін К, який сприяє утворенню в печінці протромбіну, необхідного для підтримки нормального згортання крові.