При вживанні чаю з фруктами, його властивості доповнюються фруктами і тим самим посилюються. Але специфічні ароматичні властивості чаю при цьому завжди змінюються, а в деяких випадках зовсім втрачаються. Тому введення в чай натуральних соків або свіжих і сухих фруктів (наприклад, дрібнонарізаних яблук, родзинок) є справою індивідуального смаку.
Іноді фрукти додають в чай у лікувальних цілях. Чай в цьому випадку може служити «транспортером» ряду кислот (лимонної, яблучної, абрикосової), що можуть у чистому вигляді викликати подразнення слизових оболонок органів травлення, або грати роль підсилювача властивостей певних фруктів.
Наприклад, при ряді захворювань рекомендується вводити в дієту продукти, що містять пектини. До таких продуктів відносяться яблука. Разом з тим містять пектини і чай. Тому цілком доцільно в таких випадках поєднувати чай з яблуками, нарізаючи їх шматочками прямо у готовий гарячий чайний настій.