Мате - напій, що готується з листя і молодих пагонів дерева Падуба, яке виростає в Парагваї. Сировина збирається на плантаціях, потім на заводах сортують, сушать, подрібнюють, і відправляють на дозрівання ( від 8 міс. до року).
Якщо говорити про корисні властивості, то чай є джерелом великої кількості вітамінів і мінералів: матеїн, вітаміни групи РР, вітаміни групи В1, вітамін С, Е, танін, рутин, залізо, марганець.
Мате прийнято пити з калабаса – невеликої посудини виготовленої з гарбуза через спеціальну трубочку – бомбілью.
Існує два способи заварювання мате – солодкий і гіркий. Можна також додавати лимон, грейпфрутовий або апельсиновий сік, листя м'яти, молоко. Для того щоб заварити мате, в калабас треба засипати суху заварку на 2/3. Вода підливається маленькими порціями і не повинна бути дуже гарячою, інакше напій буде дуже гірчити. Для приготування чаю мате слід використовувати очищену воду з низьким вмістом мінеральних солей. Вода повинна повністю вбратися, в середньому це 2-3 хвилини. Після цього в калабас поміщають бомбілью, потім доливається вода майже до самих країв. Настоюють мате від 30 секунд до 2 хвилин. Зазвичай заварюють мате до 8 разів підряд. Перша заварка є самою терпкою і насиченою. Кожен напій на основі мате має свій неповторний смак і аромат.
Тому якщо Вам не подобається класичний гіркий варіант, спробуйте поекспериментувати з різними рецептами, і Ви обов'язково знайдете той мате, який буде Вам до душі!!!