Старовинна легенда свідчить, що кущ жасмину – це не що інше, як ангел, що спустився з небес і вирішив залишитися серед людей і зробити їх життя прекраснішим і щасливішим, а в піднебесній його називають «Король запахів» і вважають символом жіночності, граціозності і любові. Саме в Китайській провінції Хуань зародилася традиція додавати в чай ніжні пелюстки запашного жасмину. Жасминовий чай підносили людям вищого рангу і імператору, як напій з надзвичайно вишуканим смаком і ароматом.
Збір жасминових квіток процес трудомісткий і непростий. Він починається в липні і триває до пізньої осені. Зривають квіти жасмину найчастіше з 4 до 5 ранку, в момент, коли концентрація ефірних масел найбільш велика, адже особливістю жасмину є те, що його квіти розпускаються вночі. Після цього квіти акуратно розкладають для висушування. Ключовою стадією виготовлення жасминового чаю є ароматизація. Для цього квіти жасмину і чайні листи, також пройшли обробку, викладаються шарами. В цьому процесі багато що залежить від чайних майстрів, які підбирають чай, традиційно зелений або білий, час ароматизації і пропорції змішування.
Жасмин містить ефірну олію і різні кислоти (саліцилова, бензойна, мурашина). Саліцилова кислота та її складні ефіри володіють чудовим протизапальною дією. Знаходиться в чаї жасмин діє на людину заспокійливо. Масло жасмину чудово справляється з проблемами нервової системи, проганяє депресію, створює оптимізм, впевненість в собі. Крім того, масло жасмину володіє розслаблюючим і знеболюючою дією. (БЛЕЙЗ Ганна Йосипівна. – «ЕНЦИКЛОПЕДІЯ КОРИСНИХ КІМНАТНИХ РОСЛИН»)
Жасминовий чай особливо буде хороший ласунам, які сіли на дієту, завдяки його натуральному солодкуватому смаком.
Китайський зелений жасминовий чай сьогодні найбільш відомий і популярний. Причиною цього є зміст великої кількості вітамінів, мікроелементів і інших корисних речовин в зеленому жасміновий напої, а ще його приємні смакові властивості.
Одні з найпопулярніших жасминових чаїв це: «Жасминова перлина», «Біла жасминова мавпа» і «Око фенікса».
Для заварки потрібно зовсім небагато жасминового чаю. Якщо брати більшу кількість, напій може придбати гіркуватий присмак. Температура води не повинна бути високою - найкраще близько 80-85 градусів. Не забудьте прогріти чайник і подбати про якість води. Жасминовий чай наполягають приблизно 3 хвилини.
В деяких видах жасминового чаю листя закручені у вигляді перлин. Заварювання такого чаю це ще й красиве видовище, насолодитися яким можна заварюючи чай у скляному чайнику.
Оздоровлюйтеся, будьте завжди в прекрасному настрої з чашкою ароматного жасминового чаю, який надасть вам не тільки фізичних сил, але й збагатить духовно.