Молочний чай по-шотландськи
ІНГРЕДІЄНТИ:
2 чайн. ложки чаю ( Ватавала, Dimbula )
0.5 л киплячого молока
1 яєчний жовток
1 чайна ложка меду або цукру
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:
Підігріти молоко до стану, коли воно почне закипати. Залити суху чайну заварку гарячим молоком - так, як зазвичай заварюють чай, але в даному випадку воду повністю замінює молоко. Наполягати 5 хвилин.
Поки чай заварюється, збити мед з яєчним жовтком. Через 5 хвилин налити чай у чашку, попутно проціджуючи. Додати в чай збитий з жовтком мед.
Мед можна замінити цукром. Якщо не подобається з жовтком - можна обійтися без нього: просто підсолодити напій медом і цукром.
Англійський чай з молоком
ІНГРЕДІЄНТИ:
Листовий чай (Англійський класичний, Ватавала, Dimbula)
Молоко
Цукор
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:
В прогрітий чайник засипте суху заварку з розрахунку 1 чайна ложка на чашку чаю, залийте окропом і настоюйте 5 хвилин. В чашки налийте молока на одну третину, решта дві третини долийте завареним чаєм. Окріп не доливається. Додайте цукор за смаком. Молоко краще використовувати незбиране, якщо немає цілісного, середньої жирності (3,2–3,5 %). Головне – лити чай у молоко, а не навпаки і заварювати хороший високоякісний чай.
Чай з молоком по індійськи (Масала)
ІНГРЕДІЄНТИ:
1 паличка кориці
10 гвоздик
10 зелених стручків кардамону або щіпка меленого
чорний перець в горошку - за смаком
2 зірки анісу
невеликий шматочок кореня імбиру або щіпка меленого
цукор за смаком
вода - 1 чашка
молоко - 2 чашки
ваніль, мускатний горіх - за смаком
2 чайні ложки чорного чаю. ( Ватавала, Dimbula )
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:
1. Змішайте воду з молоком і доведіть на повільному вогні до кипіння.
2. На сковороді без олії обсмажте корицю, кардамон (якщо він у стручках - відкрийте їх і вийміть насіння, якщо мелений, то додаємо його в напій в кінці), розчавлений гвоздику, аніс, перець. Це потрібно для того, щоб вони розкрили свої аромати. Туди ж шматочки кореня імбиру. Не пережарьте:) Більш простий варіант: все відправляємо в кавомолку без обжарювання.
3. Опустіть всі спеції в молочно-водяну суміш, не знімаючи її з вогню. Варіть, помішуючи, 3-5 хвилин, додайте цукор за смаком, а також ваніль, мускатний горіх. Якщо кардамон у нас в порошку, то саме час його туди покласти! Далі засипаємо чай і варимо ще 4-5 хвилин.
4. Знімаємо з вогню, даємо кілька хвилин настоятися, подаємо гарячим. Принадність масалов в тому, що не існує єдиного правильного рецепту, тому пропорції можна брати будь-які, на свій смак, і щоразу додавати нові інгредієнти: насіння фенхелю, запашний перець, куркуму, насіння аннато, шкірку плодів мускатного горіха - мулаву, насіння пажитника - шамбалу, листя кафирского лайма і багато іншого!