«Правильний» мате
Щоб по-справжньому насолодитися цим етнічним напоєм і дізнатися його справжній смак, необхідно знати, як правильно його приготувати. У приготуванні мате існує безліч нюансів, але не полінуйтеся заварити мате за всіма правилами хоча б раз, і ви відкриєте його для себе з іншого боку!
Насамперед
Для правильного приготування мате вам не знадобляться звичні чайники і чашки (хоча вони теж підійдуть для заварювання цього чаю). Для приготування мате використовують калабас і бомбілью.
Калабас (калебас, калебаса) – посудина для заварювання мате, який традиційно виготовляють з гарбуза-горлянки. Для цього гарбуза вичищають, сушать і обпалюють в печах. Готові калабасы прикрашають візерунками, оббивають горловини сріблом або іншими матеріалами. Нерідко калабасы цілком зашивають в шкіру. Калабасу потрібен особливий догляд: після кожного використання його необхідно ретельно очистити і просушити. В наш час в магазинах можна зустріти калабасы з деревини, металу, кераміки, порцеляни і навіть з різнокольорового скла.
Бомбилья (бомбижья) – спеціальна соломинка (точніше – металева трубочка), використовувана для «матепітія». Бомбилья складається з трьох частин: ситечка, яке опускають в калабас, металевої трубки (частіше прямий, іноді спіралевидної форми) і мундштука. Бомбилья затримує дрібні частинки чаю і допомагає не обпектися гарячим мате, забираючи частину його температури.
Каша-малаша
Для отримання насиченого напою досить взяти 1 ч. л. сухого мате на склянку. Однак з латиноамериканських звичаям сухого мате при заварюванні не прийнято жаліти. Як прийнято заварювати мате на його спекотної батьківщині?
Калабас заповнюють сухим мате на 2/3;
Калабас укладають (трохи нахиляють) на бік, щоб заварка ссыпалась до однієї стінки;
Сухе мате заливають гарячою (або холодною) водою. Хоча швидше, заварку не заливають, а просочують водою, тому що рідини необхідно додати рівно стільки, скільки вбере в себе чай. Найбільш підходяща температура води для приготування мате – 70-80 °C, це дозволить зберегти смак чаю при повторних завариваниях;
Заварені мате виглядає як густа каша. У неї поглиблюють бомбілью, попередньо закривши отвору мундштука пальцем. Це створить подобу вакууму в трубці і запобігатиме потраплянню всередину неї дрібних частинок чаю;
Калабас заливають доверху гарячою водою. При цьому заварка набухає ще більше і може заповнити весь посудину, аж до горла;
Наполягають мате від півхвилини до двох. Не варто тримати його занадто довго, від цього чай (особливо міцно заварений) придбає додаткову гіркота;
Щоб пом'якшити смак чаю, в нього можна додати мед, цукор або ж заварити з молоком або ароматичними травами.
Справі-час
Чаювання з мате не терпить поспіху, і найчастіше це заняття може розтягуватися на кілька годин. Жителі Бразилії, Парагваю та Аргентини нерідко жертвують кількома годинами свого ранкового сну, щоб насолодитися в повній мірі цим унікальним напоєм. Мате прийнято пити не поспішаючи, повільно потягуючи через бомбілью. Цей неспішний ритуал «матепітія» налаштовує на роздуми, дарує відчуття умиротворення і спокою. Однак яким би не було розслаблюючим це заняття, не забувайте, що мате – тонізуючий, кофеиносодержащий напій, тому найбільш підходяще для нього – до полудня.
Трубка світу
Мате нерідко асоціює з індіанської трубкою світу. Адже за традицією цей етнічний чай розпивають вкруговую, передаючи один заварений калабас з однієї і тієї ж бомбильей з рук в руки. Мате – напій дружби, довіри і поваги, не кожному гостю господар будинку запропонує випити мате з одного калабаса.
«Церемонію» може тривати як завгодно довго. Мате прекрасно витримує кілька заварювань, тому під час чаювання заварку не міняють, а просто додають у міру необхідності гарячу (або холодну) воду.