Мате…цей чай, як ніякий інший оточений величезною кількістю містичних легенд і повір'їв. Цьому етнічному напою завжди приписувалися магічні властивості. Мате вважався як «божественним еліксиром життя», так і «диявольським напоєм». Обряди і ритуали древніх індіанців не обходилися без цього екзотичного чаю.
Трин-трава
В сприйнятті більшості людей цей етнічний чай являє собою не що інше, як подрібнену екзотичну траву. Проте мате – це висушені і подрібнені листя і пагони падуба парагвайського. Гостролист парагвайський належить до вічнозелених кущів і дерев. У висоту рослина може досягати до 15-20 метрів. Падуб – явище переважно латиноамериканське, оскільки в інших регіонах світу вимоглива рослина не приживається. Бразилія, Аргентина та Парагвай вважаються світовими лідерами з виробництва мате – більше сотні мільйонів кілограмів на рік!
Виробництво мате виходить трохи дешевше, ніж виробництво традиційного чаю або кави. Справа в тому, що для отримання цього етнічного чаю застосовують всього три етапи: збирання, сушіння та подрібнення. При зборі листя і частина пагонів падуба обривають з допомогою машин або вручну. Далі сировину сушать у спеціальних сушильнях або просто розкладають на сонці, періодично перетряхивая і перемішуючи листя. Висушене мате подрібнюють і фасують.
Швидше, вище, сильніше
Мате давно зарекомендував себе як чудовий напій для спортсменів і всіх, хто віддає перевагу активний спосіб життя. Він чудово тонізує, відновлює сили, підвищує фізичну витривалість і працездатність. Листя падуба, з якого виготовляють цей етнічний чай, містить матеїн (він же – кофеїн), який збільшує рухову активність, зменшує сонливість і втому. До складу мате також входять вітаміни групи B (B2, B3, B5, B6), невелика кількість білка, а також рутин, який благотворно впливає на серцево-судинну систему і посилює скорочення серцевого м'яза. Крім того активні речовини мате сприяють розщепленню молочної кислоти в м'язах, допомагаючи їм швидше відновитися після інтенсивних тренувань.
Графини, чашки, чайники, стакани…
Все вище перераховане при заварюванні мате вам явно не знадобиться. Справа в тому, що за класичним рецептом цей етнічний чай готують у спеціальному гарбузі-горлянці (калабас). Калабас виготовляють з висушеного пляшкового гарбуза, хоча зустрічаються і аналоги з металу, порцеляни та інших матеріалів. Гарбузовий калабас трохи збагачує смак і аромат мате, надаючи напою трохи землистий відтінок. Заварений мате прийнято неспішно потягувати через бомбілью. Це металева трубочка з ситечком, з одного боку, і мундштуком – з іншого. Бомбилья затримує неймовірно дрібні частинки чаю, дозволяючи повною мірою насолодитися напоєм.
Однак ви можете приготувати мате без калабаса і бомбільї, заваривши його також, як і звичайний чорний або зелений чай. Це зовсім не збіднить його смак і не погіршить його корисні властивості.