ЯК ПРИГОТУВАТИ РОЙБУШ

Далеко не кожен любитель чаю знайомий з таким етнічним чайним напоєм, як ройбуш. Не варто обходити його стороною, справа в тому, що хімічний склад цього чаю унікальний. По-перше, він повністю позбавлений теїну і кофеїну, а це означає, що вживати його можна в будь-який час в будь-якій кількості. Він абсолютно безпечний для маленьких дітей, в бушменских племенах ройбуш використовували для лікування колік у немовлят. По-друге, ройбуш багатий мікро - і макроелементами (залізо, мідь, магній, калій, натрій, фтор тощо). Ройбуш – чудовий напій для спекотного літа. Він чудово тонізує, втамовує спрагу, поповнює нестачу солей і мінералів при високої фізичної активності.

ПОСУД ДЛЯ ПРИГОТУВАННЯ РОЙБУША

У вас виникали питання про те, як правильно приготувати цей «чай бушменів», отримавши насичений настій і зберігши при цьому всі корисні речовини? Для заварювання ройбуша не потрібно спеціальних аксесуарів, як для приготування мате, зеленого чаю, оолонгов, пуер і т. д. Вам потрібно заварювальний чайник, кілька чашок і чайне ситечко.

Заварювальний чайник. Для приготування ройбуша підійде глиняний, фарфоровий або фаянсовий чайник. Найкращим варіантом може стати заварювальний чайник з жаростійкого скла. Його прозорі стінки дозволять вам насолодитися незрівнянним червоним, шафрановим настоєм, а термостійке скло дасть вам можливість протомитися і навіть прокип'ятити чай на плиті або в мікрохвильовій печі. Кип'ятіння робить настій ройбуша більш яскравим і насиченим, не зменшуючи його корисних властивостей.

Чашки. Для ройбуша підійдуть будь-які якісні чашки або склянки. Але якщо ви хочете зберегти температуру і аромат напою надовго, віддайте перевагу порцелянових чашках з товстими стінками. Щоб зберегти температуру гарячого ройбуша, чашки перед наповненням можна трохи підігріти.

Чайне ситечко. Неймовірно дрібно подрібнений ройбуш може доставити деяку незручність при чаюванні. Для того щоб крихітні частинки чаю не потрапили в кухоль, використовуйте чайне ситечко або фільтр, який можна зробити своїми руками з тонкої натуральної тканини.

ЗАВАРЮВАННЯ

Дозування для приготування ройбуша відповідає дозуванню чорного чай – одна-дві чайні ложки на чашку (200-250 мл). Сухий ройбуш заливають окропом і настоюють 2-5 хвилин. Для отримання більш насиченого настою, чай можна підігріти або прокип'ятити на плиті. При цьому ройбуш можна заварювати кілька разів без втрати смаку і аромату. Готовий чай проціджують через ситечко або фільтр і розливають по чашках. Ройбуш можна вживати гарячим, залишеному і навіть з льодом.

Якщо ви хочете трохи урізноманітнити смак ройбуша, додайте в заварений чай шматочок лимона або часточку апельсина. Не варто підсолоджувати ройбуш цукром, медом чи іншими солодкими речовинами. Це зробить чай нудотним, адже від природи солодкуватий ройбуш містить в своєму складі велику кількість глюкози. Якщо вам переситився звичайний смак ройбуша, зверніть увагу на його ароматизовані суміші від ТМ «ТМ "TEASTAR"»: «Лимонний мирт», «Евкаліптовий гай», «Малиновий крем», «Кардамон-лайм», «Чорнична поляна», «Бела Італія», «Масай» та багато інших. Любителі поекспериментувати можуть спробувати приготувати ройбуш в кавоварці для еспрессо. Цей унікальний метод винайшов південноафриканець Карл Преторіус. Для цього Преториусу довелося випробувати декілька сортів цього етнічного чаю, але в підсумку він все-таки зміг отримати еспрессо з ройбуша – дуже міцний напій насиченого шафранового кольору з «шапочкою» піни.