Якщо всі знайомі для нас чаї несуть відбиток сходу, чайної церемонії, культури гейш, то існують абсолютно незвичайні чаї – етнічні, які випадають зі звичного ряду. Один з таких етнічних чаїв – ройбуш, або ройбос, що в перекладі з мови бушменів означає «червоний кущ».
Виготовлення
Цей унікальний чай виготовляють з листя і гілок однойменного чагарнику, що росте в Африці і відноситься до сімейства бобові. Для отримання чаю з чагарників зрізаються тонкі гілки з листям, подрібнюються, ферментують подібно зеленому та чорному чаю, для цього ройбуш розкладають, зволожують і залишають на кілька годин під сонцем або обробляють у вакуумній машині. Після ферментації чай набуває насичений шафрановий колір, завдяки якому він отримав назву «червоний ройбуш». Якщо ж процес ферментації зупинити одразу після збору врожаю з допомогою пари, ми отримаємо «зелений ройбуш» - з більш м'яким, тонким трав'янистим смаком і світлим настоєм. Після ферментації або обробки парою чай сушать, сортують і пастеризують для знищення усіх можливих патогенних мікроорганізмів. Після цього ройбуш готовий до продажу, його фасують у чистому вигляді, ароматизують різними наповнювачами або додають його в чайні суміші.
Корисні властивості
У наш час ройбуш популярний не тільки в Африці, але і в Європі (особливо в Німеччині), Америці, Австралії і навіть Азії. Вся справа в його унікальних властивостях: ройбуш чудово тонізує, добре втамовує спрагу, він абсолютно не містить кофеїну і володіє солодким смаком, завдяки глюкози, яка входить до його складу. Як не дивно ройбуш не володіє багатим хімічним складом, він містить невелику кількість вітамінів і мікроелементів. Однак ройбуш – визнаний антиоксидант і ефективний допоміжний засіб при лікуванні ряду захворювань. Так, завдяки тому, що в ройбуше не міститься ніяких активних речовин, він придатний для вживання навіть абсолютно маленьким дітям. В африканських країнах слабозаваренний ройбуш використовували для полегшення кольок у немовлят. Ройбуш – джерело міді та заліза, тому він буде корисний людям, які страждають анемією і вегетаріанцям, чия їжа бідна залізом. Ройбуш володіє антибактеріальними властивостями, компреси і витяжки з нього ефективні при шкірних захворюваннях. Завдяки відсутності кофеїну, який підвищує артеріальний тиск, ройбуш – ідеальний чай для гіпертоніків, а незначний вміст таніну дозволяє вживати цей напій навіть людям із захворюваннями нирок.
Заварювання
Заварюють ройбуш як чорний або зелений чай, використовуючи одну-дві чайні ложки на чашку. Час витримки чаю – не менше п'яти хвилин, для отримання насиченого настою ройбуш можна підігрівати і навіть кип'ятити. При цьому заварювати ройбуш можна кілька разів без втрати смаку. Для приготування найкраще підійде фарфоровий або скляний жароміцний чайник.