Улун (wū lóng, «Темний дракон»), в іншій транскрипції – оолонг – унікальний напівферментований чай, історія якого налічує кілька століть. Цей дивовижний чай поєднує в собі властивості зеленого і червоного чаю. За ступенем ферментації улун може бути наближений до зеленого (слабкоферментовані улуни) або до червоного чаю (сильноферментовані улуни).

Незважаючи на близькість улунів до зеленого і червоного чаю, вони мають ще одну назву – «цин ча», тобто бірюзовий чай. Чому улун отримав назву «бірюзовий чай»? За однією з версій, це пов'язано з грою слів у китайській мові, з іншого – «бірюзовий» – це вищий епітет, що означає щось хороше, прекрасне, відбірне, найтонше, тим більше що китайський ієрогліф «цин» символізує розквіт, пік життєвих сил.

Виготовлення

Улуни виготовляють зі свіжого зрілого чайного листя. Зібране листя зав'ялюють на сонці протягом півгодини-години. Підв'ялений чай розкладають у кошики або на таці, прибирають у тінь, і періодично (1 раз в годину) ворушать, трохи розминаючи листя. При подібній обробці чайне листя ферментуються неоднорідно, і середина листа залишається необробленою, досить світлою, з легко помітними прожилками, а краї набувають червоний або бурий колір. Ця відмінна риса улунів допомагає з легкістю відрізнити їх від інших різновидів чаю.
Тривалість ферментації може відрізнятися для виготовлення слабкоферментованих улунів (Те Гуань Інь та ін) вона переривається швидше, ніж для сильноферментованих (Да Хун Пао та ін). Заключний етап виготовлення улунів – просушування чаю. При першій сушінні чайне листя нагрівають при температурі 250-300 °C протягом декількох хвилин. Потім чаїнки майбутнього улуна скручують і ще раз підсушують. Після цього улун повністю готовий до продажу.

Корисні властивості

Улуни виготовляють зі зрілого чайного листя, багатого ефірними маслами. Крім цього улуни багаті вітамінами (C, E, D, B1, B3, B6, B12, K) і мінералами (кальцій, залізо, марганець, фосфор, йод, цинк, магній, селен). Улуни підвищують імунітет, зміцнюють судини, стимулюють репродукцію нових клітин, що сприяє омолодженню і скороченню зморшок. Улун можна використовувати як засіб для схуднення. Активні речовини, що входять до його складу (флавоноїди, поліфеноли), розщеплюють жир і виводять його з організму. Завдяки кофеїну улуни мають бадьорячу, стимулюючу дію, при цьому сильноферментовані улуни перевершують за кількістю кофеїну слабкоферментовані.

Якість улунів

Якість улунів можна визначити за зовнішнім виглядом сухого чаю. В хорошому улуні ви не зустрінете потерті, пилу, «колод» (гілочок, живців). Якісний улун складається з цільних чайних листочків з мінімальною кількістю ламаного листа. Розмір листочків повинен бути однаковим, що свідчить про те, що для виробництва улуна було використане листя одного ступеня зрілості. Колір сухої заварки може бути від зеленого (слабоферментовані) до коричневого (сильноферментовані улуни). Велика частина чаїнок повинна мати однаковий колір. Улун, виготовлений зі старих чайних листків, відрізняється сірим (сизим) відтінком.