Унікальна чайна культура – це надбання Китаю, яким неймовірно пишається ця дивовижна у всіх сенсах країна. Напевно, вона не була б такою особливою без пуеру, про який китайці знають вже більше тисячі років. І хоч цей чай неймовірно популярний в Піднебесній, світ мав можливість познайомитися з ним і купити пуер порівняно недавно. Справа в тому, що він здавна вважається національним багатством, чому Китай не квапився експортувати цей продукт. Цінність його настільки велика, що в перших століттях нашої ери пуер часто використовувався замість грошей.
Смак і аромат цього чаю цікавий точно так само, як і його походження. Названий він був на честь місця, де вперше його зібрали і виготовили – у місті Пуер, що знаходиться на південному-заході Китаю. Як тисячу років тому, так і сьогодні для його одержання застосовують особливу технологію. Спочатку листочки чаю акуратно збирають, потім зав'ялюють, скручують їх, пресують і "зістарюють" за допомогою ферментації. Саме завдяки такій ферментації з цієї сировини готують дивовижний напій з характерними смакоароматичними властивостями. Але, є один нюанс. Для того, щоб чай був готовий до вживання, йому буде потрібно хоча б 2-3 роки. Ну, а щоб він став і зовсім ідеальним, дозрівати йому потрібно 10-20 років. Але, завдяки стрімкому прогресу відкрилася можливість прискорити процес ферментації.
Шу і шен пуер
Є два основні різновиди пуеру – шу і шен. Вони суттєво відрізняються один від одного насиченістю смаку, вираженістю аромату і кольором.
Той пуер, який виготовлений традиційним способом, називають шен пуер. А той, який пройшов ферментацію за прискореною методикою, іменують шу пуер. Щоб чай дозрів швидше, чайні листи збирають разом і поливають водою. Через це всередині такої купи відбувається підвищення температури, що, в свою чергу, провокує більш активне ферментування. Завдяки впровадженню зазначеної технології штучного «старіння» чай пуер став значно доступнішим за ціною, так як для його виробництва необхідні менші часові витрати.
Якщо спробувати шу і шен пуэры, то можна відзначити відмінності. Шу – це напій з досить насиченим ароматом, нотками горіхів, деревної кори і землі. Настій виходить темним, майже чорним.
Шен пуер може мати колір від зеленого до світло-коричневого. Чим він старше, тим темніше. Характеризується вираженим смаком. У шен пуеру можна відчути легкі нотки сухофруктів.
Якість пуеру
Про справжню якіст чаю пуер підкаже аромат сировини і структура листа. Запах цвілі або вогкості неприпустимі. У шен можуть відчуватися нотки диму. А ось для шу характерний аромат, в якому змішалися акценти тютюну, кори дерева, землі.
Купити пуер дійсно якісний, потрібно звернути увагу на структуру сировини. Будь то розсипчастий або пресований чай, листя повинні бути по можливості цілими. Допускається незначна кількість ламаних чаїнок. Самий якісний пуер той, який спресований у форму млинця або цегли, і в якому практично немає дрібних частинок і ламаних листків.
Прийміть до відома, що хороший чай не може бути дешевим. Щоб не зіпсувати собі враження від пуеру (особливо, якщо воно перше), уникайте продукту з підозріло низькою ціною.
Зберігання пуеру
Чай пуер дійсно можна назвати унікальним, адже він добре зберігається і не втрачає своїх смакоароматичні властивості. Навпаки, з часом вони тільки поліпшуються, гіркуватий присмак і землисті нотки йдуть, залишаючи тільки приємний запах і смак.
Все ж необхідно враховувати, що пуер не любить ультрафіолетове, інфрачервоне і електричне випромінювання, а також підвищену вологість і високі температури, тому зберігайте його там, де він буде захищений від усіх цих факторів. Також варто знати, що цей чай здатний вбирати в себе сторонні запахи. Ідеальне місце для пуеру – темне і в міру прохолодне, ізольоване від чужорідних ароматів. Добре підходять глиняні судини або, в крайньому випадку, картонні коробки.