Жовтий чай, що по праву вважається імператорським напоєм, і його можна вважати унікальним і особливо цінним. З'явився він ще під час царювання китайської імператорської династії Тан і швидко завоював визнання.
Довгий час таємниця виробництва жовтого чаю залишалася в секреті. До початку XX століття його і зовсім не дозволялося вивозити з Китаю. Всім, хто ослухався загрожувало покарання – смертна кара. Вперше жовті чаї стали з'являтися в Росії в обмежених кількостях у 30-60 роках XIX століття в обмін на розкішне соболеве хутро. І якщо раніше придбати жовтий чай можна було тільки в Китаї (і то далеко не всім), то сьогодні батьківщина цього напою стала хай і неохоче, але ділитися цінною сировиною зі світом. Тепер також доступний жовтий чай у Києві, про що раніше не можна було і мріяти.
Щоб отримати цей китайська чай, вирощують особливий вид чайного куща на елітних плантаціях провінції Фуцзянь. На цьому кущі ростуть міцні, покриті сріблястим пушком бруньки, частину яких збирають, зав'ялюють або висушують на не надто пекучому сонці або в тіні. Тому жовті чаї можуть бути «сонячними» чи «тіньовими». При всьому цьому самостійну ферментацію не допускають.
Наступний етап підготовки жовтого чаю полягає в застосуванні техніки томління і обертання. Спочатку листочки в'яляться, після чого їх загортають у пергаментний папір. Це дозволяє йому поступово жовтіти (внаслідок процесу повільної ферментації, який досягає 10%). Коли він закінчується, висушується сировина.
Через те, що для збору жовтого чаю використовуються тільки відбірні листочки, процес його підготовки непростий, так як він виконується вручну і малими партіями, його вважають високоякісним, а тому дорогим.
В чаї за рахунок ретельного контролю під час його заготівлі зберігається весь корисний склад. Відомо про те, що він володіє антидепресантними властивостями, вміє відмінно тонізувати, позбавляти від поганого настрою, насичувати організм амінокислотами, вітамінами, антиоксидантами. Має у складі підбадьорливий кофеїн.
Жовтий чай заслужив назву «квіткового чаю». І справа не в якихось ароматичних добавках, а в його природному квітковому ароматі, який виразно нагадує запах бузку. Дивно, але сказати точно, який цей чай на смак і запах, неможливо. Він грає багатьма відтінками, змінюючи одну нотку за іншою. Його особливість в дуже м'якому, улеслиому смаку, володіє легкою і приємною терпкістю. Доповнює всю цю картину ніжний аромат, яким не хочеться припиняти насолоджуватися. Мабуть, за пахощі, оксамитовості і витонченості жовтий чай перевершує всі інші напої.
При заварюванні чаю в скляному посуді ви побачите, як чаїнки спочатку спливають своїми гострими краями вгору, після чого опускаються на дно. І таке вони «проробляють» три рази. Колір жовтого чаю нагадує колір зеленого – жовтувато-бурштиновий. Але є відмінність: «квітковий чай» відображається на стінках порцелянової чашки легким рожевим обідком.
В даний час можна купити жовтий чай кількох різновидів. Найбільш відомі – «Мао Фен Хуан Шань» і «Тумани Хуан Шаня».